skip to Main Content
Computer Short Question And Answer

Computer Office Application Question and Answer

বাংলাদেশ কারিগরি শিক্ষা বোর্ড কর্তৃক ৩ মাস ও ৬ মাস মেয়াদী Computer Office Application English Question and Answer এখানে উল্লেখ করা হয়েছে। এছাড়াও নিচের লিংকগুলো থেকে অন্যান্য বিষয়গুলো জানা জাবে।

  1. Computer Office Application English Question and Answer – ১১০ টি।
  2.  শূন্যস্থান পূরন – ২২০ টি।
  3. সত্য ও মিথ্যা নির্ণয় – ২৪১ টি।
  4. সংক্ষিপ্ত প্রশ্ন ও উত্তর- ২৩৬টি।
  5.  সঠিক উত্তর (অবজেকটিভ) – ৩০২ টি।

Answer The Following Question In English:

1. What is your grandfather’s name?

Ans: Mohammad Jamsed Shikder

2. Where were you born?

Ans: I was born in Dhaka

3. Do you know How to swim?

Ans: Yes, I know how to swim.

4. Who is your best friend?

Ans: X is  my best friend

5. Where do you live?

Ans: I live in Gazipur

6. Which trade do you read in?

Ans: I read in computer trade

7. Who is the prime minister of Bangladesh?

Ans: Sheikh Hasina

8. What is the staple food of Bangladesh?

Ans: Rice

9. How old are you?

Ans: I am 18 years old.

10. What is the capital of Bangladesh?

Ans: Dhaka is the capital of Bangladesh.

11. Write down the name of you institute in English?

Ans: The name of my institute is Golden way institute.

12. What is your favorite food?

Ans: Meat/ Beef is my favorite food.

13. What do you do after training?

Ans: I will work in a factory after training.

14. What does your friend look like?

Ans: He looks so smart and innocent

15. What do you do to stay healthy?

Ans: I take a balanced diet to stay healthy

16. What is your favorite hobby?

Ans: My favorite hobby is gardening

17. What is the full meaning of W.W. W?

Ans: World Wide web

18. How many brothers and sisters do you have?

Ans: I have only one sister but no brother.

19. What is your favorite sport?

Ans: My favorite sport is cricket

20. What is the full meaning of A.C?

Ans: Alternative Current

21. What is the meant by memory of Computers?

Ans: A device in which data is stored is called the memory of computers

22. How many parts does a hammer have?

Ans: Two parts

23. What does your friend do?

Ans: He works in a garment factory

24. What is your mother?

Ans: My mother is a housewife.

25. What do you like doing in your free time?

Ans: I like watching television in my free time.

26. What is your favorite hobby?

Ans: My favorite hobby is gardening

27. What do you do stay healthy?

Ans: I take a balanced diet to stay healthy.

28. Which trade to you read in?

Ans: I read in Refrigeration

29. What is the full meaning of HDD?

Ans: Hard disk

30. How many parts does a hammer have?

Ans: Two parts

31. What is your favourite sport?

Ans: My favourite sport is cricket

32. When do you get up from bed?

Ans: I get up from bed early in the morning

33. What is your favorite food?

Ans: Beef is my favourite food.

34. What does your friend like?

Ans: He looks smart and active

35. What is the functions of a memory?

Ans: preserving data

Computer Office Application Translate into English

1. সূর্য় পূর্ব দিকে উঠে এবং পশ্চিম দিকে অস্ত যায়।

উত্তর: The sun rises in the east and sets in the west.

2. আমরা আমাদের দেশকে ভালোবাসি।

উত্তর: We love our country

3. আমার বাবা একজন গরিব কৃষক

Ans: My father is a poor farmer.

4. রহিম রোজ স্কুলে যায় এবং করিম ঘুমায়

Ans: Rahim goes to school regularly and karim sleeps

5. মুষলধারে বৃষ্টি হচ্ছে

Ans: It is raining cats and dogs.

6. বাদল ও কাজল দুই ভাই্

Ans: Badal and kazal  are two Broters.

7. সে প্রতিদিন বিকারে ফুটবল খেলে।

Ans: He plays football every afternoon.

8. ঢাকা বুড়িগঙ্গা নদীর তীরে অবস্থিত।

Ans: Dhaka stands by the Buriganga.

9. তুমি কি কখনো চট্টগ্রাম গিয়েছ?

Ans: Have you ever been to Chittagong?

10. চাঁদ পৃথিবীর চার দিকে ঘুরে।

Ans: The moon moves around the earth.

11.সে তিন দিন থেকে জ্বরে ভুগছে।

Ans: He has been suffering from fever for three day

12. আমি এই মাত্র এসেছি।

Ans: I have come just now.

13. আমার মা আমাকে খুব ভালোবাসেন।

Ans: My mother loves me very much.

14. তুমি কি অসুস্থ?

Ans: Are you ill?

15. ঢাকা বাংলাদেশের রাজধানী

Ans: Dhaka is the capital of Bangladesh

16. আমার একটি পোষা বিড়াল আছে।

Ans: I have a pet cat

17. আমার মা একজন গৃহিণী

Ans: My mother is a housewife

18. সে গত বৃহস্পতিবার থেকে জ্বরে ভুগছে।

Ans: He has been suffering fromfever since Thursday last.

19. বৃষ্টি হচ্ছে।

Ans: It’s raining

20. বাদশা গতকাল বাড়ি গেল।

Ans: Badsha went home yesterday.

21. রহিমের বাবা একজন দক্ষ কারিগর।

Ans:  Rahim’s father is a skilled teachinician

22. একঘন্টা যাবৎ মুষল ধারে বৃষ্টি হচ্ছে?

Ans: It has been raining cats and dogs for one hour

23. বাংলাদেশ আমার মাতৃভূমি।

Ans: Bangladesh is our motherland

24. দেশপ্রেম মহৎগুণ।

Ans: Patriotism is a great virtue

25. বাংলাদেশ একটি মধ্যম আয়ের দেশ।

Ans: Bangladesh is a country of middle income

26. তুমি কি কখনও চট্টগ্রামে গিয়েছে?

Ans: Have you ever been to chittagong

27. সে প্রতিদিনি বিকালে ফুটবল খেলে।

Ans: He plays football every afternoon.

28. বাদল ও কাজল দুই ভাই।

Ans: Badal and Kazal are two brothers

29. এক ঘন্টা যাবৎ মুষলধারে বৃষ্টি হচ্ছে।

Ans: It has been raining cats and dogs for one hour

30. রহিম রোজ স্কুল যায় এবং করিম ঘুমায়।

Ans: Rahim goes to school regularly but karim

31. আমার বাবা একজন কৃষক।

Ans: My father is a farmer

32. আমাকে একটি কমলা দাও।

Ans: Give me an orange

33. আমি একজন দক্ষ কারিগর হব।

Ans: I will be an skilled technician

34. আমি কারিগরি বিষয়ে পড়ব।

Ans: I will study in technical eduaction

35. আমার বাবা একজন দক্ষ কারিগর।

Ans: My father is an expert technician

36. ছাত্রদের প্রতিদিন ক্লাস করা উচিত।

Ans: Students should attend the class everyday

37. তুমি কি চাও?

Ans: What do you want?

38. শোভা বাড়ি আছে।

Ans: Shova is at home

39. আমি মার্চেন্ডাইজিং ট্রেডের একজন ছাত্র।

Ans: I am student of Merchanding Trade

40. আমি বাড়ি যাব।

Ans: I will go home

Fill in the gaps using appropriate word/ words:

1. Rahim is ………….. university student. (a/ an/ the)

Ans:a

2. It ten o’clock………… my watch. ( in/ on/ by)

Ans: by

3. Parul and Bukul ……….. Friends . ( is/ am/ are)

Ans: are

4. Bangladesh ……………. many small rivers (have/ has)

Ans: has

5. Salim made the journey…….. boat. ( to/ by/ on)

Ans: by

6. He is …………. One eyed man ( a/ an/ the)

Ans: a

7. He is………. Best boy in the class. ( a/ an/ the)

Ans: the

8. Has she ………… milk? ( drink/ drank/ drunk)

Ans: drunk

9. They ………….  Playing football. ( is/ am/ are)

Ans: are

10. Put ………… the lamp ( off/ out)

Ans: out

11. I am too ………… to walk. ( Weak/ tight/ quiest)

Ans: Weak

12. I will be …………. Technician( an/ the/ a)

Ans: a

13. Teaching is ……….. Profession.( noble/ good/ honest)

Ans: noble

14. The birds are sitting …….. wall ( on/ to/ up)

Ans: on

15. He goes ……… school everyday. ( on/ to/ up)

Ans: to

16. My father is …………. Than your father.( funny/ funniwe/ Funniest)

Ans: funnier

17. Steel is made ……….. iron.

Ans: of

18. The birds are sitting ……… wall

Ans: noble

19. Teaching is a ……….. profession (noble/ good/ honest.)

Ans: on

20. Salim made the journey ………… boat( to/ by/ on)

Ans: by

21. I would like ………… appear the final examination

Ans: to

22. You ………. Do it easily.

Ans: can

23. Put……….. the lamp. ( off/ out)

Ans: out

24. Bangladesh ………. Many rivers( has/ have)

Ans: has

25. He is……….. one eyed man. ( a/ an/ the)

Ans: a

26. You have to do well to get merchandising …… traning instate.

Ans: to

27. I do feel. ……… you, honeslty.

Ans: for

28. she was lying ……….. my bed.

Ans: on

29. Screwdriver is an …….. useful tool

Ans: a

30. Television is an …………………appliance.

Ans: automatic

31. OhM is the unit of …………..

Ans: resistance

32. Don’t shut ………… window

Ans: down

33. I am ……….. the board of studies.

Ans: In

34. Does’t …………

Ans: he make a noise?

35. Don’t …………

Ans: You like tea?

Close search
Cart
Back To Top
×Close search
Search
x